E: Τι είναι η Ενδοδοντική Θεραπεία;

A: Ενδοδοντική θεραπεία ή απονεύρωση του δοντιού είναι η επέμβαση του οδοντίατρου στο εσωτερικό του δοντιού, δηλαδή στον πολφό και στην οδοντίνη. Σκοπός αυτής της θεραπείας είναι η αφαίρεση του νοσούντος ή νεκρού πολφού και η ερμητική έμφραξη του ριζικού σωλήνα ώστε να διευκολυνθεί η αποκατάσταση των περιακρορριζικών ιστών. Πολφός είναι ένας μαλακός ιστός που περιέχει νευρικές ίνες, συνδετικό ιστό και αιμοφόρα αγγεία.

E:Πόση διάρκεια ζωής έχουν τα δόντια αυτά;

A: Μπορείτε να έχετε για όλη σας τη ζωή τα δόντια που έχουν υποστεί ενδοδοντική θεραπεία και έχουν καλυφθεί με μόνιμο εμφρακτικό υλικό, αν τα φροντίζετε συστηματικά. Τα δόντια αυτά εξακολουθούν να απειλούνται από την τερηδόνα, γι’αυτό και είναι απαραίτητη η καλή στοματική υγιεινή και οι τακτικοί οδοντιατρικοί έλεγχοι για να αποφευχθεί η μεγαλύτερη φθορά τους. Επειδή τα δόντια αυτά δεν έχουν πολφό για να τα διατηρεί ζωντανά, γίνονται εύθριπτα και σπάνε εύκολα. Πρέπει να ληφθεί αυτό υπόψη μετά από μια απονεύρωση, για να αποφασίσετε αν θα ανασυστήσετε το δόντι αυτό ή θα το καλύψετε με θήκη. Η επιτυχία ή η αποτυχία μιας ενδοδοντικής θεραπείας φαίνεται αν συγκρίνουμε τις ακτινογραφίες πριν και μετά τη θεραπεία. Από τη σύγκριση θα φανεί εάν το οστούν εξακολουθεί να φθείρεται ή εάν αποκαθίσταται.

E: Γιατί αισθάνομαι πόνο;

A: Όταν ο πολφός μολύνεται, λόγω κάποιας βαθιάς κοιλότητας ή κάποιου κατάγματος που επιτρέπουν στα βακτήρια να εισέλθουν, ή λόγω κάποιου τραυματισμού, μπορεί να νεκρωθεί. Ο κατεστραμμένος ή νεκρός οδοντικός πολφός αυξάνει τη ροή του αίματος και την κυτταρική δραστηριότητα. Έτσι το δόντι δε μπορεί να καταπραΰνει μόνο του την πίεση που ασκείται από το εσωτερικό του. Συνήθως αισθάνεστε πόνο στο δόντι όταν δαγκώνετε κάτι με αυτό, κατά το μάσημα, καθώς και όταν έρχεται σε επαφή με ζεστά ή παγωμένα τρόφιμα και ροφήματα.

E: Πώς γίνεται η θεραπεία;

A:

  • Eξετάζεται η περιοχή και βγαίνει ακτινογραφία, για να διαπιστώσει ο γιατρός το είδος και τη σοβαρότητα του προβλήματος.
  • Γίνεται αναισθησία έτσι ώστε να μην υπάρχει ενόχληση κατά τη θεραπεία.
  • Τοποθετείται ένα προστατευτικό ελαστικό που απομονώνει το δόντι από τα γειτονικά και το διατηρεί καθαρό, χωρίς σάλια και χωρίς μικρόβια, κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
  • Γίνεται ένα μικρό άνοιγμα πάνω στη μύλη, για να αποκαλυφθεί το εσωτερικό του δοντιού. Με μια σειρά ειδικών μικροεργαλείων καθαρίζεται σιγά-σιγά ο χώρος αυτός.
  • Ανάλογα με την περίπτωση, το δόντι μπορεί να σφραγιστεί προσωρινά, για να μην επαναμολυνθεί μέχρι το επόμενο ραντεβού ή να γίνει απευθείας η έμφραξη των ριζικών σωλήνων.
  • Εάν τοποθετηθεί προσωρινή έμφραξη, αυτή αφαιρείται στην άλλη συνεδρία και το εσωτερικό του δοντιού εμφράσσεται ερμητικά με ένα βιοσυμβατό υλικό, που μοιάζει με πλαστικό και ονομάζεται γουταπέρκα.

E: Γιατί το δόντι μου χρειάζεται επανάληψη της ενδοδοντικής θεραπείας;

A:

Όπως συμβαίνει μερικές φορές με κάθε ιατρική ή οδοντιατρική διαδικασία, ένα δόντι που υπόκειται σε ενδοδοντική θεραπεία μπορεί να μην επουλωθεί επαρκώς ή και καθόλου μετά την αρχική θεραπεία. Οι λόγοι είναι πολλοί όπως:

  • Στενοί και με κάμψεις ριζικοί σωλήνες που δεν αντιμετωπίστηκαν επαρκώς κατά την αρχική διαδικασία
  • Περίπλοκη ανατομία του συστήματος των ριζικών σωλήνων του δοντιού που δεν έγινε αντιληπτή κατά την αρχική θεραπεία
  • Η μόνιμη αποκατάσταση του δοντιού μετά την ενδοδοντική θεραπεία καθυστέρησε πολύ με αποτέλεσμα η ενδοδοντική θεραπεία να μολυνθεί
  • Η μόνιμη αποκατάσταση δεν ήταν τόσο καλή ούτως ώστε να παρεμποδίζει την βακτηριακή μόλυνση του υλικού της ενδοδοντικής θεραπείας

Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί ένα νέο πρόβλημα να εμφανιστεί το οποίο να ρισκάρει μια ενδοδοντική θεραπεία που έχει επιτελεστεί επιτυχώς σε προγενέστερο χρόνο. Για παράδειγμα:

 

  • Νέες τερηδόνες μπορεί να εκθέσουν το υλικό της ενδοδοντικής θεραπείας σε βακτήρια προκαλώντας καινούργια φλεγμονή στο δόντι
  • Μια αποκομμένη, ραγισμένη ή σπασμένη αποκατάσταση μπορεί να εκθέσει το δόντι σε νέα βακτηριακή μόλυνση
  • Ένα κάταγμα του δοντιού επίμηκες ή εγκάρσιο όταν δημιουργηθεί αποτελεί συνεχή οδό επιμόλυνσης

E: Τι είναι ακρορριζεκτομή;

A: Είναι μια διαδικασία κατά την οποία ο επεμβαίνων ανοίγει μια δίοδο στα ούλα κοντά στο δόντι για να αποκαλύψει το οστό που βρίσκεται από κάτω και να αφαιρέσει τον ιστό που φλεγμαίνει. Μαζί με την φλεγμονή αφαιρείται και η άκρη της ρίζας του υπαιτίου δοντιού γι’ αυτό και λέγεται ακρορριζεκτομή. Μερικές φορές πραγματοποιείται και μια μικρή έμφραξη στην κορυφή της ρίζας η οποία λέγεται ανάστροφη έμφραξη και αποσκοπεί στον αποκλεισμό τυχόν ερεθιστικών παραγόντων που υπάρχουν στο εσωτερικό του δοντιού. Η όλη διαδικασία περιλαμβάνει και μερικά ράμματα στα ούλα προκειμένου οι ιστοί να επουλωθούν κατάλληλα. Μετά από μια περίοδο μηνών το οστούν επουλώνεται γύρω από την άκρη της ρίζας.