E: Τι είναι η Περιοδοντολογία;

A: Η Περιοδοντολογία είναι η ειδικότητα της οδοντιατρικής που ασχολείται με της παθήσεις των ιστών που στηρίζουν τα δόντια (ούλα,περιοδόντιο,φατνιακό οστό). Οι κύριες παθήσεις είναι οι διαφορες μορφές ουλίτιδας με σημαντικότερη την περιοδοντίτιδα γιατί αυτή μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια των δοντιών και την πλήρη αποδιοργάνωση του στόματος.

E: Πού οφείλεται η Περιοδοντίτιδα;

A: Η περιοδοντίτιδα οφείλεται στη δράση βακτηριδίων σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες όπως είναι η κληρονομική προδιάθεση,το συγκλεισιακό τραύμα,το κάπνισμα,κακότεχνες εργασίες ή και γενικευμένες παθήσεις.

E: Πώς εκδηλώνεται η Περιοδοντίτιδα;

A: Η περιοδοντίτιδα οδηγεί στην απώλεια των ιστών που στηρίζουν το δόντι.Έτσι υποχωρούν τα ούλα και αυξάνονται τα διαστήματα μεταξύ των δοντιών.Τα δόντια αρχίζουν να κουνιούνται και να αλλάζουν θέση. Τα ούλα λόγω της φλεγμονής πρήζονται και ματώνουν ενώ υπάρχει κακοσμία στο στόμα.

E: Γιατί υποχωρούν τα ούλα;

A: Η υποχώρηση των ούλων (υφίζηση) είναι συνήθως συνέπεια της περιοδοντίτιδας. Μπορεί όμως να παρατηρηθεί και σε άλλες περιπτώσεις που σχετίζονται με κακό βούρτσισμα,την πρόσφυση κάποιου χαλινού ή μετά από ορθοδοντική. Αποκατάσταση μπορεί να γίνει μόνο χειρουργικά κι η επιτυχία εξαρτάται από το είδος της υφίζησης.

E: Πού οφείλεται η αύξηση της κινητικότητας των δοντιών;

A: Συνήθως δόντια που κουνιούνται και αλλάζουν θέση σχετίζονται με την ύπαρξη περιοδοντίτιδας. Η θεραπεία κατά κανόνα οδηγεί στη μείωση της κινητικότητας. Επίσης αυξημένη κινητικότητα κάποιου δοντιού μπορεί να σχετίζεται με συγκλεισιακό τραύμα, απόστημα ή χτύπημα και πιθανό κάταγμα.

E: Θεραπεύεται η Περιοδοντίτιδα;

A: Είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς ότι η θεραπεία της περιοδοντίτιδας είναι εφικτή κι επομένως τα δόντια μπορούν να διατηρηθούν στους περισσότερους ανθρώπους δια βίου, φτάνει να γίνουν αυτά που πρέπει. Γενικά η θεραπεία χωρίζεται σε συντηρητική και χειρουργική. Το συντηρητικό κομμάτι περιλαμβάνει τη διδασκαλία και έλεγχο της στοματικής υγιεινής, το βαθύ καθάρισμα της πέτρας (ριζική απόξεση) και τον έλεγχο των άλλων παραγόντων που σχετίζονται με την πάθηση.Αποσκοπεί στην άρση της φλεγμονής και αποκατάσταση της υγείας των περιοδοντικών ιστών. Μετά την συντηρητική θεραπεία αξιολογείται το αποτέλεσμα κι αποφασίζεται αν είναι σκόπιμη η χειρουργική παρέμβαση για την εξάλειψη όσων περιοδοντικών βλαβών έχουν απομείνει.

E: Κάθε πότε πρέπει να πηγαίνω στο γιατρό μετά την θεραπεία;

A: Μετά την θεραπεία είναι απαραίτητη η επίσκεψη στο ιατρείο σε τακτά διαστήματα γιατί μόνο έτσι εξασφαλίζεται η διατήρηση της υγείας των ούλων και αποφεύγεται η υποτροπή της νόσου. Η επίσκεψη αυτή πρέπει να γίνεται κάθε έξι μήνες εκτός αν κριθεί διαφορετικά και περιλαμβάνει έλεγχο του στόματος κι έναν οδοντικό καθαρισμό.