Χειρουργική εξαγωγή: πριν και μετά

Χειρουργική εξαγωγή: πριν και μετά

Ο ασθενής που πρόκειται να υποβληθεί σε χειρουργική εξαγωγή ενός φρονιμίτη ή άλλου δοντιού προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα μόλυνσης πρέπει να καλυφθεί με αντιβίωση. Σχήμα εκλογής αποτελεί ο συνδυασμός αμοξικιλλίνης 500mg και κλαβουλανικού οξέως 125mg, ένα χάπι κάθε οκτώ ώρες με έναρξη 24 ώρες πριν την επέμβαση.

Μετά την εξαγωγή αναμένεται οίδημα (πρήξιμο) το οποίο κορυφώνεται 48 περίπου ώρες μετά την επέμβαση και υποχωρεί σταδιακά ακολούθως. Βοηθάει τη μείωση του οιδήματος η χρήση επιθεμάτων πάγου εξωτερικά στο πρόσωπο στην περιοχή της εξαγωγής τις πρώτες ώρες (δέκα λεπτά βάζουμε πάγο, δέκα λεπτά όχι και επαναλαμβάνουμε).

Επίσης μετά την εξαγωγή αναμένεται πόνος ,η ένταση και η διάρκεια του οποίου σχετίζονται με τη δυσκολία της επέμβασης και την κάκωση που προκαλείται στην περιοχή. Ο πόνος αντιμετωπίζεται με παυσίπονα όπως μεφεναμικό οξύ 500mg (ponstan) ή ιβουπροφαίνη 600mg (brufen ή algofren) 3-4 φορές τη μέρα. Συνήθως ο πόνος υποχωρεί μετά τις πρώτες ώρες.

Είναι πιθανό μετά την επέμβαση να υπάρχει μικρή αιμορραγία στο στόμα ή το βράδυ στο μαξιλάρι να τρέξει λίγο αίμα. Σε περίπτωση μεγαλύτερης ροής αίματος μπορούν να γίνουν μπουκώματα με κρύο νερό ή να ασκηθεί πίεση στη περιοχή με ένα κομμάτι βαμβάκι μέχρι να σταματήσει το αίμα. Καλό είναι να αποφεύγονται τα πολύ ζεστά ροφήματα.

Τις πρώτες μέρες αποφεύγουμε να βουρτσίζουμε στην περιοχή της εξαγωγής ενώ βουρτσίζουμε κανονικά τα υπόλοιπα δόντια. Ακόμα για την καλύτερη αντισηψία της στοματικής κοιλότητας συνίσταται η χρήση στοματικού διαλύματος χλωρεξιδίνης 0,12% πρωί και βράδυ για μια εβδομάδα.

Τέλος τα ράμματα μπορούν να αφαιρεθούν μετά την πάροδο 5-7 ημερών.